UCI MASTERS SVETOVNO PRVENSTVO TRENTO, 19-22 SEPTEMBER 2013

Odgovori
coko
gentleman
gentleman
Prispevkov: 901
Pridružen: 02 Mar 2009, 20:39
Kontakt:

UCI MASTERS SVETOVNO PRVENSTVO TRENTO, 19-22 SEPTEMBER 2013

Odgovor Napisal/-a coko » 23 Sep 2013, 23:34

UCI World Championships for Masters and Amateurs, Trento – Valli dei Laghi – Monte Bondone, 19-22 September 2013

Med 19. - 22. septembrom 2013 se je v Italijanskem mestu Trento odvijalo svetovno kolesarsko prvenstvo za amaterje in masterje. Udeležilo se ga je veliko Slovencev in tudi štirje Izvirovci, Tomi Curk, Jernej Grilj, Lucjan Premrn in Miloš Brecelj.

Takoj po prihodu v Trento, smo se stanovalci t.i. Slovenske hiše odpravili na ogled krono proge. Opravili smo 2 kroga in v 50km hitro nabrali nekaj manj kot 1000m višincev. Proga nas je, kljub mnogim predhodnim diskusijam in analizam tekmovalcev, ki so progo že prevozili, močno presenetila. Kilometer rahlega vzpona za začetek, spust, kjer si z lahkoto razvil hitrost blizu 90km/h, nato veliko ovinkov preko kratkih vzpetin z nekaj ravnimi odseki, sledi 3 kilometre hribolazenja, za zaključek pa še 5 kilometrov rahlega in mukotrpnega vzpona.

Kronometrska proga se je zdela tako zahtevna, da smo jo v četrtek zjutraj še tretjič prevozili upajoč, da se nam ovinki bolje vtisnejo v spomin. Kmalu po ogledu je že sledila prva tekmovalna preizkušnja in sicer ekipna štafeta po ulicah mesta Trento.

Slovenci smo imeli dve ekipi, ki so štele po 4 kolesarje, med katerimi sta bila tudi Izvirovca Tomi Curk in Lucjan Premrn. Dinamično tekmo po tlakovanih ulicah so otvorili sloviti kolesarji kot so Felice Gimondi, Francesco Moser, Marino Basso in Gilberto Simoni. Tekmo in kasnejšo otvoritev svetovnega prvenstva, je prenašala tudi italijanska televizija Rai Sport 2. Čeprav dirka ni imela pravega tekmovalnega naboja, so številni gledalci ob progi dali nastopajočim zagon, ki nas je na progo pognal z najvišjo možno hitrostjo. Vsak tekmovalec je opravil 5 krogov po 1,2km, nakar je na dirkališče zapeljal naslednji tekmovalec iz iste ekipe. Zanimivo, Slovenci smo edini tekmo zaključili složno, drug za drugim in zasedli 4. oz. 5. mesto med dvanajstimi ekipami. Rezultati >> https://dl.dropboxusercontent.com/u/243 ... _19.09.pdf

V petek je nastopil dan D. Nekaj manj kot 40 minut trpljenja in 450 višinskih metrov smo Slovenci zaključili z odliko: Matej Lovše je zasedel generalno 1. mesto, z odličnim časom pa sta mu sledila Gregor Tekavec in Igor Kopše s 4. in 5. mestom med 420-imi nastopajočimi iz celega sveta. Po kategorijah smo dobili 7 medalj in sicer zlato Matej Lovše, Gregor Tekavec, srebrno Igor Kopše, Teja Gulič in bronasto Gregor Sikošek, Andreja Jagodic, Vida Uršič. Rezultati >> http://www.newspower.it/comunicati/UCIW ... e_uwct.htm

Tudi Izvirovci smo odlično zastopali barve Slovenije, dosegli pa smo naslednje rezultate: 6. Tomi Curk, 8. Jernej Grilj, 20. Lucjan Premrn, 27. Miloš Brecelj.

Sledil je dan za počitek, ki smo ga izkoristili za ogled enega izmed treh vzponov nedeljske cestne dirke. Med drugim smo si ogledali tudi neuradno najstrmejši klanec v Evropi, vzpon Scanuppia, kjer se naklon, sicer betonske ceste, ponekod dvigne tudi do 45%. Ogled se je zaključil že pri vznožju klanca, saj je vožnja s cestnimi kolesi zaradi prevelikega naklona nemogoča.

Nedelja nam je postregla z jasnim jutrom in začetkom cestne dirke z zaključkom na znamenito goro Monte Bondone. Proga pisana na kožo najboljšim hribolazcem je poleg zaključnega vzpona, vključevala še dva vzpona s 350m in 900m višinske razlike, kar skupaj s 1654 višinskih metrov zaključka predstavlja blizu 3000m skupne višinskih razlike.

Tudi cestno dirko je odlično prevozil Matej Lovše in dosegel generalno 3. mesto med 825-imi tekmovalci. Spoštovanja vreden rezultat je bil dovolj za 2. mesto v kategoriji. Odlično so se med svetovno konkurenco znašle tudi Slovenki, Teja Gulič in Špela Škrajnar sta namreč dosegli tretje mesto.

Edini Izvirovec, ki se je udeležil cestne dirke je bil Tomi Curk, ki pa je žal predrl zračnico malo pred zaključnim vzponom.

Tekmovalnost je gonilo človeške evolucije odkar obstajamo. Tekmovalnost v športnem smislu pomeni sprostitev, nabiranje energije za vsakodnevne skrbi, pomeni druženje z isto mislečimi ljudmi, izmenjavo znanja ali delitev izkušenj – ne samo iz športnega sveta, ampak tudi iz drugih področij življenja. Človek si želi čim več takih ali podobnih svetovnih prvenstev. Nasvidenje UWCT Final Ljubljana, Slovenia.

Še nekaj člankov in slike:
http://www.kolesarska-zveza.si/KZS.asp? ... 0201382958
https://www.dropbox.com/sh/94mfbosxjl2cdow/dSU0S9-v4x

Odgovori